Nu är stadshotellet klart – välkomna till Tranås nya vardagsrum!

2024-06-05

I juli 1955 var det premiäröppning av det helt nybyggda stadshotellet i Tranås. Den stora terassmatsalen var fullsatt och arkitekten Georg Varhelyi, som ritat hotellet, var på plats. I juni, nästan exakt 69 år senare, är det dags igen, då hotellet smygöppnar efter en stor och gedigen ombyggnation där målet har varit att modernisera och samtidigt återskapa byggnadens själ.

Renoveringen av stadshotellet har pågått under en längre tid, där all interiör i stort sett har blåsts ut och byggts upp på nytt. Emil Rosell som driver hotellet beskriver förändringen som natt och dag mot hur det var innan.

– Före renoveringen var hotellet var ganska slitet, murrigt och instängt, berättar Emil. Nu är det raka motsatsen – ett helt nytt hotell som är öppet, ljust, fräscht och modernt. Många har sett fasaden förändras men jag tror inte folk förstår hur stor skillnad det är på insidan. Vi har en helt ny restaurang, lobby och reception, ett nytt kök och ny veranda.

Ett av målen med renoveringen har varit att öppna upp hotellet mer mot Storgatan för att koppla ihop hotellet med livet på gågatan. Ett exempel på det är att man satt upp stora glaspartier mot gatan där det tidigare bara varit väggar, något som Emil är extra nöjd med.

– Det man först slås av när man kommer in är själva ljuset, säger Emil. Vi har öppnat upp allt och skapat mer rymd och ljus. Tidigare har vi anpassat verksamheten efter lokalerna, men nu finns det inga begränsningar längre. Nu har vi lokaler som hjälper oss att bli så bra som vi vill bli.

Magnus Nilsson, VD på Tranåsbostäder, ser även han fram emot invigningen och att kunna färdigställa ett projekt som så tydligt skapar mervärden för hela Tranås.

– Med den här satsningen vill vi bibehålla och öka attraktionskraften för Storgatan och hela Tranås centrum. Att modernisera både exteriört och interiört är en av de viktigaste parametrarna för att lyckas med det och vi har haft god hjälp längs vägen.

Arkitektfirman Tengbom fick uppdraget att återskapa och modernisera Tranås stadshotell och deras första intryck var ett hotell som saknade helhetskänsla.

– 1950 var stadshotellet en stolthet för Tranås och huset speglade den tiden som var då, berättar arkitekten Matt Pattersson. Det var påkostat och modernt, men genom åren har fastigheten blivit sönderrenoverad genom ombyggnationer i flera olika etapper. Kontakten med Storgatan tappades bort och helhetskänslan fanns inte där längre. Vi ställde oss frågan; hur kan vi få tillbaka den tidigare statusen på huset och ge det den plats i staden det förtjänar?

Modernt med inspiration från 50-talet
Tengboms tittade på gamla bilder av stadshotellet och hur det såg ut när det byggdes. Snart formades idén om hur hotellets skulle återskapas genom att hitta tillbaka till det ursprungliga, men ändå modernisera lokalerna. Man ville skapa bättre förutsättningar att faktisk nyttja det centrala läget som hotellet har. Devisen ”Tranås nya vardagsrum” har varit en ledstjärna hela vägen för att skapa en inbjudande känsla. Arkitekt Emma Sjögren, som har arbetat med hotellets interiör, påpekar att målet inte har varit att göra en restaurering och helt återskapa det ursprungliga utseendet, utan att det snarare är en ny tolkning av hotellet de gjort. Material i gott skick har återbrukats och behållits, såsom de befintliga kalkstensgolven, medan vissa delar har bytts ut mot nytt. Trädetaljerna i det tidigare undertaket var tyvärr i för dåligt skick för att bevaras. För att skapa igenkänning lät man i stället trämönstret återkomma som ett inslag på en utav barerna i hotellet.

– Vi har försökt hitta en balans mellan det gamla och det nya och tittat på hur vi kan vi göra lokalerna tilltalande för alla, både hotellgäster och Tranåsbor, säger Emma. När man stiger in i lobbyn så möts man exempelvis av en reception med integrerad bar. Det är yteffektivt samtidigt som vi vill locka flera olika generationer genom en välkomnande entré.

Genomgående har målet varit att hitta tillbaka till en enklare gestaltning med rakare linjer för att skapa en helhet utifrån och in. Den rosa färg som huset fick för ett 30-tal år sedan var starkt knuten till 1990-talets trender. Nu har fasaden målats om i en nedtonad och ljusare kulör, inspirerad av dåtidens färgskala, som bättre passar med den gestaltning huset har nu. Uteplatsen, som tillkom betydligt senare, har i stället tolkats på ett nytt sätt, så att den harmonierar med huset. Tengboms är nöjda med både resultatet och samarbetet längs vägen.

– Det är alltid roligt att jobba med en engagerad beställare som Tranåsbostäder och eldsjälar som Emil som verkligen brinner för Tranås. De vill verkligen att det ska bli bra och det är då det blir magiskt, säger Emma. Det har gett energi till oss och resulterat i ett kul och smidigt samarbete genom hela processen.

Smygöppnar i sommar
I sommar blir det smygöppning med fokus på Sommarstatt samt kvällsöppet i restaurangen måndag till lördag. I höst, när den ordinarie personalen finns på plats, kommer man kunna erbjuda hela konceptet fullt ut, som exempelvis lunchservering flera dagar i veckan. Emil ser fram emot att kunna välkomna alla till de nya lokalerna och är glad över att renoveringen är klar.

– Det har inte varit lätt att bedriva restaurang i pågående renovering. Sedan februari har kockarna lagat mat i en tillfällig container och gästerna har fått stå ut med oväsen och störningar, så jag är glad att det är över. Nu finns äntligen en samlingspunkt där alla kan mötas, även mitt i veckan, och jag hoppas på en härlig mix mellan hotellgäster, tranåsbor och affärsgäster. Tranåsborna har länge saknat en plats att kunna slinka in på, ta ett glas vin och få lite vardagslyx. Nu är de välkomna hit!