Tranås har många värden som lockar inflyttare just hit, bland annat närheten till natur, sjön Sommen, nybyggda skolor och prisvärda boenden. För att göra plats för fler invånare har en tydlig tillväxtstrategi tagits fram i kommunen som innefattar byggandet av nya bostadsområden samt vidareutveckling av befintliga områden i Tranås.
Tranås har, som många andra platser, en stor demografisk utmaning där andelen nyfödda minskar samtidigt som invånarna blir allt äldre. I Tranås är antalet äldre invånare högre än riksgenomsnittet. För att få en jämnare åldersfördelning på sikt, behövs fler invånare i arbetsför ålder. Tillväxtstrategin utgår därför från en tydlig målgrupp, där det är personer i åldersspannet 30–50 år som ska lockas till Tranås. Tom Åge Johannesen är tillväxtchef på Tranås kommun och ansvarar för kommunens fysiska planering från översiktsplaner till detaljplanering.
– Vi har en tydlig kommunledning som vet hur vi ska växa för att locka rätt målgrupp, säger Tom. I området Lindelund planeras just nu för 150 nya bostäder. Tomterna kommer att börja säljas under 2026. Området ges stor fokus på villa- och villaliknande bebyggelse med äganderätter som boendeform, men det kommer även att finnas möjlighet att bo i hyresrätt och bostadsrätt. Vi planerar medvetet för olika boendeformer för att skapa ett integrerat samhälle som passar många.
I Granelund och Skobo Södra planeras för sjönära tomter med närhet till natur och friluftsliv. Området som är beläget i södra delen av Skoboviken ska ge plats för cirka 150 till 200 bostäder med ett stort antal villatomter. Men detta ligger längre fram i tiden enligt Tom. Först ska ett planprogram tas fram för att sedan följas av ett detaljplanearbete under 2026.
Tom lyfter fram Junkaremålens backar som ytterligare ett nytt, centralt och naturnära bostadsområde som planläggs just nu. Området, som ligger mellan Östra vägen och Bredstorp, ska binda ihop staden med idrottsanläggningen på Bredstorp, här planeras för grupphus, kedjehus och flerbostadshus. Då området är kuperat kommer bebyggelsen att anpassas efter naturen och få en spännande utformning. Planprogrammet kommer att presenteras för allmänheten under den kommande vintern.
– Nu bygger vi ut flera nya områden med olika karaktärer. Efter det måste vi göra en utvärdering av marknaden innan vi bygger vidare, förklarar Tom. Marken i de områden som vi ska utveckla nu, har kommunen ägt länge, vilket är en strategi vi har. Genom att äga marken och ha detaljplanen klar, så kan vi lätt trycka på knappen när det är läge att exploatera området.
Pauline Sandberg som arbetar som planarkitekt på Tranås kommun förklarar hur processerna kring stadsutveckling ser ut.
– När en ny detaljplan ska tas fram besöker vi alltid platsen och det görs flera olika utredningar för att se vad platsen är lämplig till. Vi kikar bland annat på platsens naturvärden, undersöker om det finns markföroreningar och beräknar buller. Kort sagt så utreder vi vad som är möjligt att göra på platsen och vad den är lämplig att användas till. Det är mycket jobb innan ett förslag kan tas fram. Planprocessen kan pågå i flera år från första utredning till att planförslaget är antaget.
Förutom nya bostadsområden planeras även för utveckling av andra delar i Tranås. För att skapa en välfungerande plats där människor trivs är det viktigt att se till helheten och säkerställa att viktiga värden och funktioner utvecklas parallellt.
– Stadsplanering är som att lägga ett pussel, förklarar Tom. Byggs det nya områden så behövs också mer service, fler förskolor, bra kommunikationer och så vidare – allt behöver hänga ihop. Och vill vi att folk ska bo här, då måste det också finnas jobb. Vi har exempelvis förvärvat mark i Höganloft industriområde och har som målsättning att möjliggöra för företag att expandera eller etablera sig där.
Ett attraktivt centrum skapas tillsammans
I kommunens översiktsplan finns också planer på att fortsätta utveckla Tranås centrum vilket innefattar ett bredare område än Storgatan. För att centrum ska fortsätta vara attraktivt för både invånare och besökare krävs fortsatt utveckling av bland annat centrumfunktioner, mötesplatser och grönområden.
Östanåparken är ett sådant område som utvecklats mycket de senaste åren. Just nu pågår arbetet med att ta fram en ny stadsvision med fokus på hur områden kan utvecklas, exempelvis stråk med närhet till Svartån. Visionen handlar också om att skapa förutsättningar för en hållbar och levande handel som står inför flera utmaningar, bland annat ökad e-handel. Ett nytt Vinnova- projekt med fokus på hållbar konsumtion och framtidens centrum har precis startats upp. Inom projektet ska det bland annat undersökas vilka funktioner som behöver finnas och utvecklas för att Tranås centrum ska fortsätta vara attraktivt.
I arbetet med stadsvisionen kommer invånarna att involveras för att få input kring vad de tycker är viktigt och värdefullt i centrum.
– Under Tranåsmässan hade vi ett första dialogtillfälle där allmänheten fick möjlighet att tycka till kring vad de gillar att göra i centrum, berättar Pauline. De fick sätta nålar på en karta och ge feedback på vad som kan utvecklas. Det är viktigt för oss att hitta bra dialogformer för att involvera näringsliv, fastighetsägare och invånare på ett bra sätt och vi planerar för fler sådana tillfällen längre fram. Kanske blir det en stadsvandring, enkäter eller workshops där man får tycka till om miljöerna. Framtidens Tranås skapar vi ju tillsammans med invånarna.
Tom och Pauline tror på en positiv befolkningsutveckling i Tranås och om tio år hoppas de att Tranås växt och blivit attraktivt för fler, att Storgatan fortsatt är levande och att det har skapats ännu fler platser att träffas och umgås på. De hoppas också att centrum utvecklats med ett attraktivt stationsområde, att det blivit lättare att ta sig mellan östra och västra sidan av järnvägen och att Tranås är på god väg att nå hållbarhetsmålen.